Zaproszenie do Kobylan na I Bialskopodlaskie Święto Miodu

Związek Pszczelarzy Podlasie, Gmina Terespol oraz Gminne Centrum Kultury w Kobylanach zaprasza 18 sierpnia 2019 r. na Bialskopodlaskie Święto Miodu.

Rolą imprezy jest promowanie produktów pszczelich prosto z pasieki od lokalnych pszczelarzy, przedstawienie roli pszczoły miodnej w środowisku a także zwrócenie uwagi jakim zagrożeniem dla pszczół są używane przez Rolników źle dobrane środki chemiczne w nieodpowiednim czasie.

Chcemy także, aby jak największa ilość ludzi poznała smak miodów prosto z ula!

Miejsce: Teren Rekreacyjny przy Prochowni w Kobylanach, Słoneczna 2, 21-540 Kobylany

Program imprezy:

11:00
Uroczysta Msza Święta w parafii Miłosierdzia Bożego w Kobylanach
12:30
Oficjalne Otwarcie I Bialskopodlaskiego Święta Miodu
13:00
Elementy rozrywkowe, występy zespołów ludowych i Gwiazdy Wieczoru „Klawa Ferajna”
Ponadto: degustacja Miodu, dmuchane zjeżdżalnie dla dzieci i wiele innych atrakcji.

Materiał: terespol.net

Author: Redakcja

email: duchwschodu@gmail.com tel: 519-529-144

1 thought on “Zaproszenie do Kobylan na I Bialskopodlaskie Święto Miodu

  1. Napoje z miodem
    Napój 1. Zagotować litr wody z skórką otartą z połowy cytryny. Po oziębieniu dodać 4 łyżki miodu oraz sok z 2-ch cytryn.
    Napój 2. Odwirować sok z 75 dag marchwi, dodać 3 łyżki miodu, sok z 2-ch cytryn oraz pół litra wody.
    Napój 3. Zagotować pół kilograma dostępnych owoców: agrestu, malin, czarnych jagód, jabłek, poziomek, truskawek, porzeczek, rabarbaru z jednym litrem wody. Dodać trzy łyżki miodu.
    Napój 4. Zagotować litr mleka, dodać 3 łyżki miodu i cynamon do smaku.
    Napój 5. Zmiksować szklankę soku pomidorowego z trzema szklankami jogurtu i 4 łyżkami miodu.
    Miodowe kakao. W rondelku wymieszać trzy łyżki miodu z trzema łyżkami kakao, 100 ml wody. Następnie zagotować i gotować przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać łyżeczkę wanilii i wymieszać. Przed użyciem dodawać czekoladową mieszankę do gorącego mleka.
    Herbata cytrynowa z miodem. Zalać trzy torebki herbaty czarnej lub zielonej trzema szklankami wrzącej wody. Dodać kawałek kory cynamonu. Parzyć przez 3-5 minut. Oddzielić herbatę, cynamon, dodać szklankę soku z grejpfruta i dwie łyżki miodu.

    Napój z miodu
    Składniki: 3 łyżki miodu; 2 cytryny; 2 szklanki herbaty; 2 żółtka
    Przygotowanie: Miód utrzeć z żółtkami, połączyć z gorącą herbatą, następnie dodać do smaku sok z cytryny. Można podawać na zimno bądź gorąco.

    Koktajl mleczno-jabłkowy
    Składniki: 2 szklanki mleka; 3 jabłka; 1 cytryna; 1 łyżka miodu; odrobina cynamonu
    Przygotowanie: Obierz i pokrój w ósemki jabłka, a następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami.

    Mleczko bananowo-siemieniowe
    Składniki: 4 łyżki siemienia lnianego; 1 szklanka wody; 3 szklanki mleka; 2 banany; 2 łyżki miodu
    Przygotowanie: Siemię zalej przegotowaną wodą na kilka godzin, postaw na małym ogniu i zaparz. Następnie scedź napar i połącz z mlekiem. Obierz owoce i zmiksuj je z mlekiem. Całość posłodź miodem do smaku.

    Napój mleczny
    Składniki: 3 szklanki mleka; 4 łyżki miodu; cynamon
    Przygotowanie: Mleko przegotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Można podawać na gorąco lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.